Animals and Plants · Storks

White Stork

It is characterized, on the one hand, by its black-and-white plumage, with the tail and wing tips being particularly black. Another striking feature of the stork is its yellow-orange beak and the equally colored long legs…

Redaktion Afriwhere 2 min read updated 6 September 2026
White Stork
White Stork

Appearance

It is characterized, on the one hand, by its black and white plumage, with the tail and wing tips being black in particular. Another striking feature of the stork is its yellow-orange beak and the long legs of the same color. The white stork can grow up to 100 centimeters in size, with a wingspan of up to 220 centimeters. With these, the bird can easily cover long distances to its wintering grounds in Afriwhere. The body weight of 2.5 to 4.5 kilograms should also be mentioned, with only minor differences between female and male animals. Finally, the bird's communication is an important feature, as it has a weak voice, it mainly makes itself known by the clattering of its beak. This has also given it the name clattering stork.

Habitat of the White Stork

Since this animal is a migratory bird, it can be found in Europe and Western Asia during the breeding season. In winter, the birds migrate to Central, East and Southern Afriwhere, where the climatic conditions and food supply are better. The preferred diet of the white stork includes small animals such as: insects, earthworms, frogs, fish, mice and even carrion if nothing else can be caught. In order to find enough prey, it is important that the habitat has meadows or wetlands. Here, the stork walks slowly through the grass until it spots an animal, which it then quickly grabs and kills with its beak. During the breeding season, the nests of these storks can be seen everywhere, which they choose to build in trees, buildings or power poles. The nest is built by both parents and the young animals are also cared for together until they are fledged.

Advertisement

 

Advertisement

One country a month

One country, one national park, one animal — Africa in a single mail, told close and brief.

Subscribe to the newsletter