Animals & Plants · Mammals in Africa

Dwarf Mongoose

Mongooses are found in Europe, Asia, and Africa. Dwarf mongooses are African mammals and one of more than two dozen species within nearly a dozen genera.

Redaktion Afriwhere 2 min read updated 6 September 2026
Dwarf Mongoose
Dwarf Mongoose

Appearance

The mongooses belong to the family of animals called Herpestidae, which are part of the order Carnivora. The dwarf mongooses, also known as the dwarf mongooses, live in Africa, predominantly in areas south of the Sahara, preferably in savannas and any open terrain. These carnivores mainly feed on insects, larvae and snails, up to small birds. On average, these animals are up to 70 centimetres long, with a tail length of up to half a metre, and weigh up to five kilograms. Their heads are rather small, their snouts pointed, and their ears are rounded. This makes them appear even smaller than they are. Their fairly sharp dentition consists of 36 to 40 teeth.

Enemies

The number of natural enemies is relatively large compared to other similar carnivores. They include primarily many birds of prey, but also other carnivores and snakes. It is rare for mongooses to be enemies of each other. Zwergmungos often have to protect themselves from slender mongooses. They usually live alone, but in exceptional cases also in larger family groups.

Advertisement

Habitat

Their immediate habitat consists of forests, steppes with grass and bush vegetation, up to sandy or dry rubble. They are diurnal animals and spend the nights in self-dug burrows. Here, the females give birth to an average of four young at all four seasons of the year after a gestation period of eight to nine weeks. Depending on the region, this means a drastic increase in the population of this species.

The physically rather small carnivores are agile, fast and can climb very skillfully. They react within fractions of a second, whether in attack, defence or escape. According to the International Union for Conservation of Nature (IUCN), this species is currently not endangered, which is certainly also due to the fact that they live in many African national parks that are often inaccessible or difficult for humans to reach.

Advertisement

One country a month

One country, one national park, one animal — Africa in a single mail, told close and brief.

Subscribe to the newsletter