Animals & Plants · Mammals in Africa

Cape buffalo

Cape buffalo belong to the order of even-toed ungulates, distinguished primarily by their robust build and, of course, their sometimes impressively long horns.

Redaktion Afriwhere 2 min read updated 6 September 2026
Cape buffalo in tall grass with mountain backdrop
Cape buffalo in the savanna

Appearance

In this case, the males can reach a body weight of up to 900 kilograms, with a body length of 210 to 300 centimeters; the females are on average smaller. The horns of the African buffalo serve, on the one hand, as African mammals usually do, as defensive weapons, but are also used in dominance fights. These can grow up to 100 centimeters long, with a curved shape that meets above the forehead.

Habitat

Where is the main habitat of this buffalo species? Above all, these animals are found in Central and South Africa, although the very southern regions are avoided. The animals' favorite habitat is the savanna, where large herds can easily find food. However, these buffalo can also be found in forested areas, especially if there is sufficient water nearby. This is important for the African buffalo, as they can hardly regulate their fluid balance through the food they consume.

Advertisement

Behavior

Normally, the buffalo live in small herds of 3 to 12 animals, with an experienced female always leading the others. However, it can also happen that these mammals form large groups of over 2000 individuals, especially when food is abundant or they are all migrating to another region. This group usually only stays together for a short time and separates again as soon as food becomes scarce.

To avoid the heat of the savanna, the animals usually feed at night and rest in the shade during the day. However, this does not protect them from predators such as lions, against which they behave very aggressively. With their long horns, they are quite capable of fending off several predators to protect themselves and the group.

Advertisement

One country a month

One country, one national park, one animal — Africa in a single mail, told close and brief.

Subscribe to the newsletter